Linda Crescent 1

Hawthorn

To accommodate an expanding family, this traditional family home needed to almost double in size, with limitations of plot size and the need to maintain rather than overpower the period cottage presence of the house from the street, we set about utilising every redundant or under-utilised space the site had to offer and opted to contain a part second storey addition within the folds of the existing roof form so as to conceal it completely from the street.

The house needed to be first and foremost a robust family home with five children demanding internal as well as external space to recreate. The family gathering space is a central area rising through two levels and open to the rear garden space. Four new bedrooms and a kids retreat space and bathroom are strung along the side boundary, minimising an otherwise intrusive footprint in the existing garden.

A new parents study and retreat overviews the family hub and garden from its elevated position in the folds of the traditional roof. Existing bedrooms to the front of the house give way to a new library/music room to one side of the entry hall and parents bedroom to the other, expanded to include dressing room and ensuite. The once dark entry hall benefits from new roof glazing above to balance the natural light throughout the house.

Following the robust theme, bench tops in the kitchen and outdoor meals area are constructed in concrete formed and poured on site, as to the central open log fire place. Bluestone flooring runs through the family hub and out into the courtyard. The material repeated on the wall facing the garden in contrast to the red bricks of the existing cottage.